torstai 20. kesäkuuta 2013

She-Ra- ja He-Man-kokoelma, osa 1/3: Videot ja DVD:t

Kaikkihan tietävät, että rakastan 80-lukua. Ja mikä symboloisikaan kasaria paremmin kuin He-Man & the Masters of the Universe, tai kuten me nostalgiafiilit sanomme, MOTU. Oikeastaan olen enemmän She-Ra-fani, sillä vahvoja naissankareita ei ainakaan omassa lapsuudessani tuntunut olevan kovin tiuhassa. She-Ra pieksi vihulaisia siinä missä veljensä He-Mankin, eikä tuntunut lainkaan vähäisemmältä. Itse asiassa nämä kaksi elivät täysin eri maailmoissa, joten She-Ra oli todellakin veljestään erillinen, itsenäinen toimija. She-Ralla oli myös oma posse, joka tosin oli järkyttävän tyttömäinen ja outo. Sitä myös markkinoitiin hyvin voimakkaasti tytöille ja hieman tässä kaikessa pinkissä hörhelössä koko She-Ran pointti tuntui ikävästi katoavan. Olenkin itse ollut aina vähän sillä linjalla, että She-Ran oma kammattava nukkesarja ei oikein enää iske samalla tavalla kuin nuo He-Man-figut, vaikka arvostankin ajatusta.

She-ran alkuperäinen lelusarja. Kuva täältä.

Minulla on muutamia He-Man-figuja, ei tosin lapsuudestani, vaan kirpputorilta, sillä veljeni omistaa edelleen ukot, joilla leikimme. (Ne olivat veljeni suurin aarre, eikä niihin saanut koskea kuin valvotusti. Normaalisti ne olivat lukittuna puiseen laatikkoon veljeni sängyn alle.) En ole nähnyt noita leluja vuosiin, mutta muistan, että veljelläni oli ainakin He-Man, Battlecat, Hurricane-Hordak, Grizzlor, Kobra Khan, Jitsu (jonka traagisesti serkkumme lopulta rikkoi), Man-At-Arms, Stonedar, Snout Spout, Rio Blast ja Zodac. Sy-Klonellakin muistan leikkineeni, sillä muistan "tutkan" kökköyden, mutta se saattoi olla joskus vain lainassa. En muista, oliko meillä Skeletoria ollenkaan, niin oudolta kuin se kuulostaakin. Naishahmoja meillä joka tapauksessa ei ollut, mikä harmittaa suuresti. Olisin ollut aivan innoissani Teelasta, ja miksen Evil-Lynistä ja Sorceressistakin.

Uutta linjaa: Adora (She-Ran siviiliminä), Evil-Lyn ja Teela. Kuva täältä.
Nykyisinhän hahmoista on upeita uusiakin versioita, joita kuolailen Ebayssa usein. Tavoitteeni olisikin saada MOTU-naiset sekä vanhoina 80-luvun leluina (no, She-Ra on poikkeus) että uusina keräilyfiguureina. Esimerkiksi tämä ihanuus-She-Ra (2002), saman sarjan Adora ja She-Ran con-erikoisuus (2004) houkuttavat kovasti. Samoin tekee tämä upea vuoden 2003 Teela 200X (uuden tv-sarjan mukaan luotuna ja nimikoituna). Evil-Lynistä on myös sekä yllä näkyvä keltainen uudelleenjulkaisu, että tämä vielä hienompi valkoinen versio. Hinnat ovat tietysti pilvissä ja figuja on muutenkin vaikea löytää. But a girl can dream, can't she... :)

She-Ra-VHS:t 1 ja 2.

En ajatellut kuitenkaan tässä postauksessa mennä syvemmin MOTU:n ihmeelliseen maailmaan, vaan aloittaa hieman kartoittamaan He-Man- ja She-Ra-kokoelmaani. Ensimmäisenä ja ilmeisenä kokoelman osasena puhun She-Ra- ja He-Man-piirretyistäni. Kuten sanottua, olen enemmän She-Ran kuin He-Manin fani ja ehkä siksi olen aloittanut kokoelmani haalimisen She-Ra-videoista. Minulla onkin viisi kappaletta Suomessa julkaistuja She-Ra-VHS:iä, mitkä tosin ovat valitettavasti kahta eri julkaisua.  Kuten huomata saattaa She-Raa julkaisivat Suomessa sekä Filmation (myös sarjan tuotantoyhtiö) että Omax. Erityisen hupaisaa on, että Omaxin videoissa ei ole pienintäkään persoonallista vivahdetta verrattuna sitä edeltäneisiin Filmation-videoihin: kannet ovat suorat kopiot, ympärille on vain lisätty tuo geneerinen Omaxin oma kehys.

She-Ra-VHS:t 3 ja 4.
She-Ra-VHS 5.
She-Ra (1985-1986) oli He-Mania lyhyempi, mutta sitäkin ytimekkäämpi sarja. Se keskittyi She-Ran seikkailuihin kotimaassaan Etheriassa (joka on tietysti kovasti erilainen kuin He-Manin Eternia), jossa pahuuden voimia edustivat Hordakin joukot, ja jossa She-Ran rinnalla sankaririntamaa ylläpitivät sellaiset hyvikset kuin Bow, Glimmer, Frosta, Flutterina, Angella ja Castaspella. Jep. Jostain syystä Hordakin ohelle piti sarjaan kehittää vielä tyttöpahis, Catra, varmasti lelulinjaa ajatellen. Jokaisen jakson lopussa oli aina jokin typerä tarinan opetus. Että jos sanoma ei vielä jaksosta itsestään selvinnyt, niin viimeistään sitten lopussa se tuli taottua kalloon. En tiedä, kuinka pienille She-Ra on oikeasti tarkoitettu, mutta lapsen älyn aliarviointi ei koskaan juurikaan ilahduta. Muuten sarja tarjoaa samaa viihdyttävää, halvalla tuotettua äksönmäiskintää ja köpöisiä draamallisia tehosteita kuten isoveljensäkin.


Filmationin She-Rat ovat erittäin hienoja ilmestyksiä. Kotelot ovat isoja ja näyttäviä ja sarja on yhtenäisen näköinen. Tietysti, kun noita kansia tarkastelee, huomaa, että niihin on lähinnä isketty sekaviksi kollaaseiksi kaikenlaisia irrallisia elementtejä sarjasta. She-Ra esiintyy aina samana kuvana, mutta tuossa ensimmäisessä videossa jostain syystä asemoitu eri päin kuin muissa. Sama pätee He-Maniin, joka miekka ojossa kannustaa siskoaan taustalla. Pakko on myös arvostaa tuota outoa slogania: "Nyt tuli She-Ra"! Öh...okei.

Filmationin videoiden selkämykset. Harmi, ettei minulla ole koko sarjaa.

She-Ra-jaksoja on tehty ensimmäisellä tuotantokaudella 65 ja toisella 28 kappaletta. Tämän lisäksi She-Ra esiintyy tv-spesiaalissa The Secret of the Sword (1985), joka ei kuulu varsinaisesti osaksi kumpaakaan piirrossarjaa, vaan on ylimääräinen She-Ran esittelypläjäys. Itse en ole koskaan nähnyt näitä omistamiani She-Ra-videoita viittä enempää, enkä usko, että niitä on Suomessa enempää julkaistukaan.  Tämä tarkoittaisi, ettei jaksoja ole koskaan meille tarjottu edes lähelle tuota 93:a. Takatestit esittelevät vain ja ainoastaan kaksi jakson nimeä per video (mikä merkitsisi videoiden yhteissisällöksi vain 10 jaksoa) ja ilmoittavat kunkin videon kestoksi 50 minuuttia. Mutta koska en ole näitä aikoihin katsonut, en voi olla aivan varma todellisen sisällön määrästä. Sen kuitenkin voin sanoa, etteivät nuo jaksokuvaukset pidä ollenkaan paikkaansa. Nimittäin:

Video 1.
Video 5.
Pirulaiset kierrättävät kuvauksia, ihan niinkuin aiemmin esittelemissäni ponivideoissakin. Tämä muuten helpottaa huomattavasti katsomista, erityisesti, kun näissä VHS-teknologian tuotteissa ei edes ole mitään valikkoja, joista tsekkailla nopeasti sisältöjä. Huzzah! Hordak ja Orko on myös kirjoitettu päin kettuja, ja vieläpä kahteen kertaan. Joten eipä näihinkään videoihin ehkä ihan ylitsevuotavaisesti ole panostettu :P Yksi He-Man- ja She-Ra-piirrettyjen positiivista piirteistä on kuitenkin se, ettei niitä (ehkä juuri halpuuden takia) ole dubattu suomeksi lainkaan. Minä kiitän, sillä videodubit ovat aina väistämättä kamalia.

DVD-boksin kansikuva. Kuva täältä.

Omistan myös He-Man-DVD-boksin, joka tosin on tällä hetkellä lainassa kaverillani, joten joudun tyytymään näihin Dvdplaza.fi:n kuviin. Ostin boksin vuosia sitten jostakin conista, ja se oli sen verran kallis investointi, etten sarjan muita osia viitsinyt edes hankkia. Tässä kyseisessä boksissa ovat siis DVD:t neljä, viisi ja kuusi. Jokaisessa DVD-ssä on kuusi jaksoa. Koko boksin yhteiskesto on siis surkeat kaksi tuntia. Jos sarjan kaikki 195 jaksoa siis aikoo hankkia, kannattanee se tehdä jollain käytännöllisemmällä tavalla.  Ja suomitekstejähän näissä ei ole. Huomatkaa muuten, miten epäilyttävän upea ja nykyaikainen kansitaide näissä levyissä on. Itse sarja (1983-1985) on toki aito kökkö itsensä, eikä ole kestänyt aikaa todellakaan lainkaan, Ehkä ainut syy katsoa sitä onkin nostalgia.

He-Man DVD 4. Kuva täältä.
He-Man DVD 5. Kuva täältä.
He-Man-DVD 6. Kuva täältä.
DVD numero kuusi on myös osasyy miksi aikoinaan ostin juuri tämän boksin. Katsokaa noita ihania naisia! Evil-Lyn, Teela, Sorceress ja Lady Valtira, kohtalokas punamekkoinen nainen. Tämä kuva on yksinkertaisesti badass! Outo juttu on se, että en ole löytänyt enää jälkikäteen muita samaa julkaisua olevia He-Man-bokseja mistään. Ostohetkellä niitä oli kyllä, mutta nettikaupoillakin tuntuu olevan vain tämä yksi ja ainoa minulta  jo löytyvä osa. 

Happoisaa. Kuva täältä.

MOTU-animaatioiden kermaa on kuitenkin ehdottomasti jouluspesiaali. Minulla ei ole fyysistä kopiota He-Man & She-Ra Christmas Specialista (1985), mutta se pitäisi kyllä hankkia. Tämä ajaton klassikko tuli katsottua viimeksi viime jouluna ja se on juuri niin hämärä kuin miltä kuulostaakin. Skeletor heltyy joulutuulelle, He-Man larppaa pukkia, ja joulun hengessä kaikkia läiskitään turpiin niin maan perusteellisesti. Väittäisin, että jouluspesiaali on parempi kuin moni varsinainen jakso, sillä kun on sopivaa kuriositeettiarvoa. Pidän myös näistä crossovereista (kuten Secret of the Swordinkin kohdalla). She-Ra ja He-Man ovat hyvin kiinnostava sisaruspari ja heillä on hieno keskinäinen dynamiikka.

D'awww!

Ja sitten on tietysti live action -elokuva Masters of the Universe (1987), josta... Öh, ehkä parempi olla sanomatta mitään. En omista tätäkään, yksinkertaisesti siitä syystä, ettei sillä ole mitään tekemistä He-Manin kanssa. Tokihan tämäkin menisi kevyesti sarjaan "niin huono, että hyvä", mutta...

Voi Dolph.

Koska He-Man ei ole sellainen sarja, jota katselisin huvikseni, en aio hankkia sitä DVD:llä enempää. Kuitenkin on ihan mukava, että tuota alkuperäistä sarjaakin hyllyssä on. Jos sarjaa haluaa ostaa, on syytä varmistaa, että on hankkimassa todella vanhaa kunnon 80-luvun klassikkoa, eikä uutta 2000-luvun sarjaa. Kansista ei vielä voi päätellä mitään, kuten omasta boksistani huomaa. She-Ra-videoista olen kovin tyytyväinen, sillä ennen noita videoita en edes ollut koskaan nähnyt ainuttakaan jaksoa She-Rasta. She-Rasta on olemassa myös DVD-boksi, mutta sitä ei ole julkaistu ainakaan tietääkseni Suomessa. Luulen, että markkinat She-Ra-piirretyille ovat täällä sen verran MOTU:a pienemmät, ettei se kannata. Onneksi Ebay auttaa tässäkin asiassa, jos joskus tarve tulee. 

He-Man-boksin arvostelu täällä.
Kattava ja informatiivinen Squidoon She-Ra-katsaus täällä.
Lisää hauskoja lelumainoksia Youtubessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti