maanantai 13. toukokuuta 2013

Ponianimaatioita

Luonnollisesti poninkeräilijän kuuluu olla kiinnostunut myös sarjasta lelun takana. Ja niin minä olenkin! Monet hyvät, varhaiset ponimuistoni liittyvät ko. animaatiosarjaan, erityisesti siihen englanniksi puhuttuun ja suomeksi tekstitettyyn, jota itse tv:stä katselin. Hahmot olivat sympaattisia ja söpöjä, ja sarja oli hyvin kiltti ja pastellinvärinen. Kuten monet lastensarjat, ponitkin pyrkivät opettamaan meille kasarilapsille kaikenlaisia tärkeitä asioita elämästä ja ystävyydestä. Granted, ne tekivät sen melko imelällä tavalla, mutta yrityis hyvä kymmenen. Näitä suomeksi dubattuja myyntivideoita en ole koskaan lapsena omistanut, toisin kuin moni keräilijäkaverini. Periaatteessahan jaksot ovat kyllä samoja, ainoastaan kieli on eri, ja kuvanlaatu huomattavasti parempi (kyllä, asuimme korvessa).

Kaikki kuusi alkuperäisvideota.

Ponivideoasiat ovat hieman sekavia. Suomessa on julkaistu alkuperäistä ponisarjaa, My Little Pony 'n Friendsiä (1986), kaksi kertaa: ensin Omaxin ja sitten Sesam Juniorin toimesta. Siksipä samaa sarjaa voi löytää hieman erinäköisinä videokasetteina. Ei-niin-kovin-järkevän julkaisupolitiikan vuoksi SJ (sallitko, että sinuttelen) julkaisi osittain samojakin jaksoja kuin Omax aiemmin, ja samasta syystä jotkut jaksot jäivät Suomessa kokonaan julkaisematta. My Little Pony -tv-spesiaaleja kuten Rescue from Midnight Castle ja Escape from Catrina ei ole myöskään julkaistu Suomessa kummallakaan kierroksella, joten ne voi saada omakseen vain alkuperäiskielisinä versioina ulkomailta tilaamalla.

Ensimmäisenä Suomessa julkaistusta Omax-videoiden sarjasta minulta löytyvät kaikki kuusi osaa. Sarjaa pohjustava, suomeksi nimellä Unelmalaakson taiat julkaistu My Little Pony: The Movie (1984) tosin puuttuu.

MLP 1: My Little Pony ja MLP 2: Paratiisitarha.
MLP 3: Varjovarkaat ja MLP 4: Täällä jälleen.
MLP 4: Ponikoti ja MLP 6: Matka pilvilinnaan.

Suurimman osan videoistani olen löytänyt kirppareilta ja loput toisilta keräilijöiltä. Tunnustan, etten ole katsonut näistä kaikkia, enkä oikeastaan ole niiden kunnostakaan ihan sataprosenttisen varma. Kuitenkin mielestäni kasetit ovat ulkoisesti erittäin hyvässä kunnossa, mikä on hienoa niiden ikään nähden. Toki videoiden kannet ovat halvan näköiset ja värit hieman sinne päin, mutta toisaalta pidän niistä, sillä niissä näkyy paljon tuttuja poneja ja ne ovat dynaamisia. Jotkit käännökset tosin ovat melko... noh, mielenkiintoisia. 

Ensimmäinen ponivideo on varsin sympaattinen vielä. Vaikka Sundance onkin sini-keltainen?!
Megan eli "Maija"... Voi tätä mielikuvituksen juhlaa ;) 
Ja sitten pohjanoteeraus... Ponihevoset? Lepakkoponit? *facepalm*

Sivuhuomiona vielä mainittakoon, etten koskaan oikein ole välittänyt MLP-sarjan ihmishahmoista, joita tosin näissä esiintyy kovastikin. Erityisesti Megan on rasittavan oloinen päällepälsmäri. Mutta kivoja poneja on paljon ja runsaasti, ja sehän on pääasia. Näin keräilijänä noita poneja on kiva tiirailla, kun lähes jokainen poni on itselle tuttu leluna, toisin kuin lapsena, jolloin esimerkiksi "siipiponeja" ja "poikia" pääsi ihailemaan vain elokuvissa ja kuvissa :)

Round two.

Sesam Juniorin ponivideot ovat sekä visuaalisesti että äänimaailmaltaan huomattavasti kökömpää laatua kuin Omaxin. Kansien kuvatkin ovat tylsästi stillejä sisällön jaksoista. Siinä missä Omaxin sarjaa julkaistiin vuosina 1987-1991 ovat toisen kierroksen videot vuosilta 1995-2002. En ole aivan varma, kuinka paljon näitä on julkaistu yhteensä, mutta tiedän, että minulta puuttuu niistä ainakin kaksi. Omistan siis neljä uudemman aallon videota.

Kadonneet yksisarviset ja Paratiisikartanon aave.
Kesyttömän laakson ikävä ja Koiranpentu.

Nämä kammottavan näköiset videot olen ostanut yksinomaan kirpparilta. En yhtään pidä näistä, erityisesti tuo Kesyttämättömän laakson noita ja Koiranpennun tonttu ovat jotenkin selkäpiitä karmivia ilmestyksiä, mutta koska nämä ovat kuitenkin ponijaksoja, ostin pois. Kadonneet yksisarviset on eräitä huonoimmin dubatuista piirretyistä ikinä, mukaanlukien Tohtori Sykeröt. Ääniroolit tekee yksi ihminen, joka ei suinkaan laula, vaan lausuu hänelle siunaantuneet musiikkikappaleet sellaisella lakonisuudella ja lahjattomuudella, että heikompia hirvittää. Sanomattakin selvää, että näitä ei paljon huvikseen katsella. Dubbausstudiona piirretyillä on ollut, tietysti, legendaarinen Agapio Racing Team.

Englanninkieliset videoni: Sweet Stuff and the Treasure Hunt sekä MLP and other Friends.

Lisäksi minulla on pari englanninkielistä videokasettia, jotka olen ostanut epätoivoissani huutiksesta, kun halusin kokea jotain alkuperäiskielistä em. dubbien tuhottua mielenterveyteni. Toinen kansi on aika kammottavassa kuosissa, mutta toinen onkin sitten vastaavasti aivan mintti. My Little Pony and other Friends sisältää ponijaksojen lisäksi kaikenmaailman muuta hömppää. Kuten kannesta voi päätellä ponien kanssa samoihin kansiin on isketty Moon Dreamers, Glo Friends ja Charmkins -jaksoja. Jos ihmettelit aiemmin, mitä tuo 'n Friends tarkoitti, niin nämä ovat juurikin niitä kaiffareita. Suomalaisiin julkaisuihin oli tietty koottu sarjasta yhteen vain poniosiot.

Friendseihin kuului myös Potato Head Kids -nimisiä animaatioita, ja sarjaa on tosiaan näytetty 80-luvulla Suomenkin televisiossa. Kaverini kertoikin, että vihasi aina lapsena sitä, kun muutenkin arvokasta poniaikaa joutui luovuttamaan noille kiiltomadoille sun muille perunapäille. My Little Pony 'n Friends onkin hyvin ilmeinen Hasbron lelumainos, joka on vain tungettu täyteen ko. lelufirman erilaisia tuotemerkkejä. Myös Sweet Stuff and the Treasure Hunt on MLP 'n Friends -sarjaa, tosin tässä videossa on vain ja ainoastaan kaksi ponijaksoa, eikä muuta.

Tässä videossa TE Sweet Stuff joutuu muiden ponien kiusaamaksi. Yksisarviset ovat niitä ykköskusipäitä, ja meriponit ihan narttuja kanssa. 
"Tsuppiduu tsup tsuppiduu!" Hieno väritysmoka muuten, Water Lilyjä onkin kaksi :D
Harvat poni-DVD:ni: Kohti taivasta, Kadonnut Prinsessa ja My Little Pony Tales. 

Viimeisimpinä, muttei vähäisimpinä esittelyssä ovat ainoat kolme poni-DVD:täni. Kohti taivasta -DVD:n olen poiminut joskus vuonna nakki Anttilan alekorista parilla eurolla. Kadonneen prinsessan löysin taannoin kirpparilta 50 sentillä. Englanninkielisen DVD:n sain joskus lahjaksi. Se on todennäköisesti tilattu netistä. Toisin kuin kaikki em. VHS-nauhani, DVD:ni eivät ole enää MLP 'n Friendsejä, vaan uudempaa sarjaa, My Little Pony Talesia. Tämä piirretty on vuodelta 1992, ja siitä on olemassa myös suomenkieliset VHS-versiot. DVD-julkaisut ovat tulleet niinkin myöhään kuin vuonna 2005.

Yo Ponies! Suomenkieliset takaa.
Ja englanninkielisen DVD:n takakansi.

Totta puhuen en niin järin välitä näistä DVD:istä. Tales yritti kovasti olla jonkinlainen poni-reboot, jossa tapahtumat sijoitettiin ihmismäiseen ponikaupunkiin ja poneista tehtiin antropomorfisia koululaisia, jotka mm. harrastivat urheilua ja soittivat bändissä. Omasta subjektiivisesta näkökulmastani Tales-teiniponien (Starlight, Sweetheart, Melody, Bright Eyes, Patch, Clover ja Bon Bon) seikkailut ovat aika tylsiä poikaystäväongelmineen ja koulumaailmoineen. Olen ehkä liian vanha näille. Ainut hyvä puoli on se, että melkein joka jakso loppuu jätskin syöntiin. Tästä olemme joskus kavereideni kanssa käyneet syvällisiä keskusteluja ponien luontaisesta ruokavaliosta. (Kaurajäätelö?)

Fun fact: Talesin Sweetheart haluaa lääkäriksi. Tämä on selvä viittaus Sweetheartin esikuvaan, Nurse Sweetheartiin.

Olin aiemmin ajatellut, etten keräilisi suomenkielisiä Tales-jaksoja ollenkaan, mutta jostain niitä on vain minulle aina siunaantunut. Suomalaisilla poni-DVD:illä on jonkin verran keräilyarvoa ja niitä näkeekin usein melkoisilla hinnoilla myynnissä ympäri internetiä. Itse en näitä täysihintaisina ostaisi missään tapauksessa, itse asiassa olen harkinnut näidenkin kahden myymistä. Vielä en ole kuitenkaan hennonut, koska, noh, ponit. Talesia on suomeksi todennäköisesti seitsemän erilaista DVD:tä, joista minulla puuttuu siis viisi. Jaksoja on tehty yhteensä 26. (Tv-versiot MLP Talesista ovat muuten myös *sigh* Agapion dubbaamia. Ponien nimet edustavat linjaa "Hellä" ja "Räpsy".) 

Muita generaatioita minulla ei tallenteina olekaan, vaikka niistä on piirrosmatskua julkaistu pilvin pimein. Friendship is Magicistä pidän, ja olen katsonutkin sitä Ponisuomalaisten subeilla varustettuna Youtubesta. Ääninäyttelijät ovat aivan mainiot, erityisesti Applejack (tai Omppujaska), joka on muutenkin suosikkiponini. FIM on todella loistava sarja, mutta mitään tarpeita hankkia sitä, varsinkaan suomeksi dubattuna, minulla ei ole. Subeilla ehkä, mutta sellaista vaihtoehtoa ei kaupallisia teitä tarjota, joten ei sitten.

Equestria Girlsiin vedän kuitenkin rajan.

Pakko myöntää, että katselen omistamianikin G1-animaatioita tuskin koskaan. Minusta on silti kiva pitää niitä videohyllyssäni ihan vain keräily- ja nostalgisista syistä. Monet karttavat VHS-nauhoja ja suosivat DVD:itä, mutta minusta VHS:t edustavat enemmän poniajalle uskollista teknologiaa epätarkkoine kuvineen ja kulahtaneine äänineen. Call me crazy, maybe, mutta keräilyssä puhuu tunne, ei järki :)



Tässä vielä jonkun ahkeran ihmisen kokoamana videona jokainen MLP-intro kautta aikojen, eli lähes 30 vuotta ponianamaatioita. Laatu ei ole paras, mutta ehkä tuosta jonkun käsityksen saa. Täytyy sanoa, että tykkään joka ikisestä tunnarista, ja osa jää aika pahasti soimaan päähänkin.

Kattava lista Suomessa ja muuallakin julkaistuista ponipiirretyistä löytyy kanssakeräilijäni Angervoisen sivuilta, täältä.

4 kommenttia:

  1. Heips! Onko noissa Tales DVD:issä ne kamalat Agapion duppaukset, vai samat vanhat hyvät jotka oli myös VHS-versioissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ogichi! Kiitos kysymyksestä, piti oikein käydä tarkistamassa tämä asia :) Tales DVD:issä on dubbaukset niin suomeksi kuin ruotsiksi, ja näistä suomenkielinen dubbi ei vaikuttaisi olevan Agapion käsialaa. Tämän huomaa erityisesti lauluista, jotka ovat jopa suhteellisen kuunneltavia. Tv:ssä nähdyissä versioissahan tosiaan olivat nuo pelätyt Agapion dubit.

      Poista
  2. Mulla on vhs varjovarkaat minkä aattelin myydä. Tiedätkö yhtään paljon siitä voi pyytää hintana? Kiitän.

    VastaaPoista
  3. Äh, nyt en nähnyt menikö äskeinen kommentti läpi vai hävisikö bittiavaruuteen, kertaan vielä uudestaan.

    Jos olet luopumassa DVD:stä niin ostan ne mielelläni. Mutta lainaankin haluaisin ottaa, eli maksaisin luonnollisesti postimaksut molemminpäin. Teen nimittäin parhaillaan poniaiheista gradua, mutta en löydä näitä My Little Pony Tales jaksoja mistään (koluttu on divarit, kirpparit, torit ja mummolat). Tarvitsisin niitä vain hetkeksi, sen, että saan jaksot kopioitua koneelle.

    Jos olisit kiinnostunut myymään tai lainaamaan ja pelastamaan meikän gradun, niin ota ihmeessä yhteyttä sähköpostitse ninahi@student.uef.fi

    VastaaPoista